Recent PostsONE YEAR ANNIVERSARY


Follow me!

Noem geen namen van Astrid Sy

Noem geen namen van Astrid Sy

Na mijzelf weken te hebben verdiept in de wereldoorlogen en voornamelijk mannen namen voorbij heb zien komen, was ik blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om noem geen namen te lezen. Een roman waar vrouwen, jonge vrouwen centraal staan. Noem geen namen is geïnspireerd op de levens van vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen hebben gered. Benieuwd naar wat ik vond? Hieronder kun je mijn mening over het boek horen. Veel plezier!

“Ook vrouwen speelden soms een rol in de oorlog” 

Het verhaal van Kaat begint in April 1942. De oorlog is al twee jaar bezig, maar wordt vanaf dit moment pas echt erg. Dit is dan ook het moment dat de nog jonge vrouwen veranderingen kunnen brengen. Rosie werkt als kinderverzorgsters in Amsterdam. Ze woont samen met haar ouders, zusje en broer in Amsterdam-Oost. Beter bekend als de Joodse buurt. Kaat woont in een studentenhuis ook in Amsterdam. Hoewel haar ouders haar het liefst thuis hebben in Utrecht. Rosie, Kaat en Josephine leren elkaar noodlottig kennen, maar hebben een gezamenlijk doel. Het redden van Joodse kinderen. Deze drie jonge vrouwen zijn echte verzetsvrouwen te noemen. Ze begeven zich op extreem glad ijs. 

Woorden zijn tekort op het verhaal wat Astrid heeft weten te schrijven. Zoveel emoties die bij je loskomen als lezer. Laat staan wat deze vrouwen waar dit boek op geïnspireerd is en alle andere verzetsstrijders moeten hebben voelen in deze tijd. Angst, onzekerheid, verdriet, hoop, liefde, moed en niet te vergeten vriendschappen. Met gevaar voor eigen leven redden ze kinderen van het transport. Ze moeten aangrijpende keuzes maken en deze keuzes zijn niet alleen gevaarlijk voor deze drie vrouwen zelf, maar ook voor ieder om wie zij geven. 

Wat ik zo ontzettend fijn vind is dat er veel herkenningspunten zijn. Zelf kom ik uit Amsterdam en ik ken dus veel van de straten goed. De mogelijkheid die ik had om dit boek te lezen terwijl ik op een bankje in de betreffende straat zat, maakte het nog bijzonderder. 

Astrid heeft veel onderzoek gedaan voor dit boek en dat is zeker te merken. Het mooie is dan ook aan Noem geen namen dat het zo goed samen is gebracht en het je een persoonlijk en duidelijk beeld geeft. Alsof je er zelf midden in staat, maar onzichtbaar bent. 

Noem geen namen is een aangrijpende roman waarin moedige en vooral jonge vrouwen met gevaar voor eigen leven de levens van joodse kinderen redden. Een boek wat je mee terug neemt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Astrid Sy is een Nederlands historica en schrijfster. Noem geen namen is Astrid haar tweede boek en is dit jaar 2021 uitgekomen. Lees je graag over geschiedenis in een modern jasje dan raad ik je zeker aan dit boek te lezen en je te laten meeslepen met Rosie, Kaat en Josephine. Drie jonge vrouwen wie zoveel hebben betekent in onze geschiedenis. 

Uiteraard hebben veel meer mensen uit de oorlog of familieleden van hen meegeholpen aan de totstandkoming van dit verhaal dan alleen de in het boek en hierboven genoemde namen.  Als een vrouw van dezelfde leeftijd als deze drie verzetsvrouwen kan ik niets anders denken dan aan de dapperheid van alle verzetsstrijders en hoop ik dat deze verhalen nooit vergeten zullen worden. 

Dank je wel Luitingh-Sijthoff voor dit recensie-exemplaar.

Ps: Ondanks dat ik dit boek heb gekregen heeft dit mijn mening niet beïnvloed. 

Wat informatie over het boek:

Noem geen namen van Astrid Sy is uitgekomen op 30 April 2021
Te koop voor €19.99 via deze link
ISBN: 9789024592623 

Liefs,

Cindy 

You may also Like

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ABOUT ME

Cindy Pel

HEY THERE!

I’m Cindy and known on the internet as The Socialbookgirl. I’m 22 years old, born and raised in the Netherlands, and I’m slightly obsessed with anything regarding books.

 

On this blog I will share my love for books with you by mostly eviews. These reviews will be honest at all time. The genres that I read are mostly: feelgood, romance, young-adult, new adult and since this year also fantasy.

 

Do you have questions, suggestions, would you like to chat, have a book reviewed or another collaboration with Thesocialbookgirl? Fill in the form below or send an email to info@thesocialbookgirl.nl and I will contact you soon.

 

LOVE, Cindy

Recent PostsONE YEAR ANNIVERSARY


Recente reacties

    Stay Connected

    ×